Ekonomi

Tescilli ‘Terme pide’ hem göze hem de mideye hitap ediyor

Samsun’un coğrafi işaretli ‘Terme pidesi’ lezzetiyle mideye, görüntüsüyle göze hitap ediyor.

Türkiye genelinde ilgiyle tüketilen ‘Samsun pidesi’, Samsunluların her pazar sabahı pide yeme alışkanlığı ile tüm Türkiye’ye yayıldı. Samsun denilince akla Terme, Bafra ve Çarşamba pideleri gelir. Pidelerin formları farklılık gösterse de aslında Samsun pidelerinin değişmeyen tek özelliği lezzetidir.

Terme pide; Yumuşacık ve geniş hamurunun yanı sıra pişmiş iç harcı ile vatandaşlar tarafından beğenilmektedir. Pidesi yumuşak, kıyma karışımı baharatsız ve yağ oranı düşük olduğu için her yaştan insan Terme pidesini rahatlıkla yiyebilir. Bafra pidesi, Terme pidesine göre ince, uzun ve çıtır çıtır iken, iç harcı baharat, dışı bol tereyağ ile doldurulur. Çarşamba pidesi ise yumuşak ve kısa olup, dolgusu genellikle çiğden fırına verilir.

“Pide her pazar cenazelerde, düğünlerde ve etkinliklerde yenir”

Samsun’da pide yemenin bir kültür olduğunun altını çizen 26 yaşındaki pide ustası Şerafet Gebesoy, “Terme pidesinin en önemli özelliği hamurunun sulu, iri ve ince olması. Müşteriler Terme pidesini daha çok tercih ediyor Çarşamba pidesi de meşhur.Terme pidesini Terme pidesinden daha ince ve sert olduğu için tercih ediyoruz.Bafra pidesi sert olduğu için yaşlılar yemekte zorlanıyor genelde gençler tercih ediyor böylesi yok. Terme pidesi sorunu.Genç yaşlı herkes Terme pidesi yiyebilir.Pide Samsun’da bir kültürdür.Özellikle her pazar günü Samsunlular evlerinde hazırladıkları malzemeyi getirip fırına atarlar.Pide mutlaka burada yenir. düğün, cenaze ve davetlerin yanı sıra pazar günleri de yapılıyor” dedi.

Samsun’da ve Türkiye’de 3 ilçenin pidesinin çok sevildiğini belirten Gebesoy, “Samsun’da Terme pidesi açık, kapalı, kıymalı, sucuklu, kuşbaşılı, cheddarlı, karışık ve birçok ürünle yapılıyor. pide de önceden pişirilir ve çiğ hamur haline getirilir. Diğer yörelerde çiğ kıyma ve etten de pide yapılır. Samsun merkezde çiğ harçtan yapılan pideleri pişme süresi daha uzun olduğu için tercih etmiyoruz” dedi.

Çarşamba, Terme ve Bafra pideleri, Samsun’un coğrafi işaretli 9 gıda ürününden 3’ünü oluşturuyor. – SAMSUN

haber-cide.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu